Vid problem med frysning av lås, använd De-icer eller lägg en påse med varmvatten över låset för att tina upp det. Spreya Silikonsprey mellan dörren och låset för att förhindra frysning av dörr. Vid återkommande frysning i väldigt utsatta områden, lossa låset och anbringa Silikonfett på låset (på vredlåset ska fett apliceras på stället där gummipackning finns). Om du misstänker att fukt har kommit in i låset, lägg låset i ugnen ca 30 min på svag värme ( ca 70 grader). Låt svalna innan smörjning.
Hur underhåller man låset?
Smörj låset ett par gånger om året.
Använd silikonlåsspray.
Lås som används mycket eller är extremt väderutsatta kan behöva smörjas oftare.
Passa på att även smörja låscylindern på samma gång. Ett bra tillfälle är inför vinter då smörjningen även förhindrar kondens och isbildning.
Hur sköter man postlåda?
Torka av postlådan från smuts och vintersalter. Vaxa gärna postlådan regelbundet.
Rengör alla produkter regelbundet, särskilt produkter av rostfritt stål i händelse av smuts eller aggressiva miljöförhållanden (t ex salt luft). Först då kan en lång livslängd garanteras. Pulverlackerade ytor och anodiserad aluminium måste rengöras med varmt vatten och lite rengöringsmedel.
Rostfria postlådor måste, med jämna mellanrum, torkas/behandlas med vanliga ytbehandlingsmedel för t.ex. disk- bänkar och hushållsvamp. Rengöringsmedel får inte innehålla saltsyra, klorider eller kolväten. Använd aldrig stålull, stålborste eller liknande för rengöring av rostfritt stål, eftersom de förstör skyddande yta och tillåter bildandet av rost genom nötning. Hur ofta en behandling måste göras beror på var i landet man bor, läget, vind, vädersträck etc, men bör göras i ett intervall av 3-6 månader vid aggresiva miljöer (nära havet) och 6-12 månader i mindre aggressiva miljöer. Använd gärna vanlig bilpolish/vax för en skyddande effekt. Korrosion orsakad av rost är undantagna från garantin.
En allmänt förekommande missuppfattning om rostfritt stål är att det inte rostar överhuvudtaget. Faktum är dock att allt stål rostar under rätta (fel) betingelser, men rostfritt stål har en betydligt högre motståndskraft mot rostangrepp och annan korrosion än andra stål (Wikipedia).
Olja in låset med vanlig låsolja. Gör det i tid så att det inte ligger fukt i låset när kölden slår till tex. på hösten.
Vad är DIN EN 13724 ?
Postlådor som är tillverkade i Tyskland är ofta tillverkade enligt Standard EN 13724.
Standard DIN EN 13724 garanterar:
• Klarar av DIN C4 utan att behöva vika brev. • Tillräckligt utrymme för högre brevvolymer • Inga problem med våtpost • Material av bästa kvalitet
Tänk på att postlådor som saknar info om DIN EN 13724 under produkbeskrivningen betyder inte att brevlådor inte är tillverkade enligt standard. Tillverkare förser oss inte alltid med sådan info.
Klicka här för att se alla våra lådor som är tiilverkade enligt EN 13724 standard.
Det står att postlådan klarar av C4 format. Vad är storlek på den?
Ofta dyker upp information om DIN-format som passar maximum i motsvarande införingsöppningen. Här är en kort översikt av dimensionerna hos de vanligaste formaten:
DIN A5: 148 x 210 mm DIN A4: 210 x 297 mm DIN A3: 297 x 420 mm
DIN B5: 176 x 250 mm DIN B4: 250 x 353 mm DIN B3: 353 x 500 mm
DIN C5: 162 x 229 mm DIN C4: 229 x 324 mm DIN C3: 324 x 458 mm
Min post är blöt. Kan jag reklamera?
För att uppnå ett optimalt skydd mot regnvatten bör systemet / brevlådan, där det är möjligt, placeras under ett tak. Postförsändelser skyddas endast mot vatten när de är helt lagrade i lådan och luckan är stängd. Inte helt insatt post medger inträngning av fukt och smuts i brevlådan. Därför är det nödvändigt att planera brevlådor med tillräckligt stor kapacitet. I vissa extrema väderförhållanden, kan vattnet i alla fall komma in ( enl. DIN EN 13724 upp till 1ccm). Detta är ingen anledning för klagomål.